2009. április 14., kedd

Kezdetek - kötésből keresztszemezés

Nagyjából 12 évesen tanultam meg kötni az Anyukámtól. Kezdetben a Fürge Ujjak Fürge Kati babaruháit próbáltam megvalósítani több-kevesebb sikerrel. Hamarosan egészen jól ment, így elkezdtem a pulóverek kötögetését. Tizenévesen rengeteget kötöttem. Nagyon sajnálom, hogy akkor még nem volt digitális fényképezőgép, mert csak emlékeim vannak róluk. Férjhez menetelem után elköltöztem, és a holmim egy része zsákba került, köztük ezek a pulcsik is. Most valahol Nagymamáméknál van a zsák, de nem tudom pontosan hol. Bár a legtöbb pulcsiba valószínüleg bele sem férnék.)
Akkoriban több kötős újság jelent meg magyarul (Sandra, Verena, Arany Kötőtű), elkezdtem a gyüjtögetést. Bár azért a zsebpénz gyakran választás elé állított (de később antikváriumokban is sikerül hozzájutnom 1-1 régebbi számhoz). Viszont egyre kevesbb időm lett, és gyakran a "kötés"-szenvedélyem, már csak magazinok nézegetését jelentette. Legközelebb kismamaként szedtem elő a kötőtűket, és próbálkoztam bébirucik kötésével, de valahogy nem lettek az igaziak. Mindegy, de nagyon lelkes voltam. Legutóbb 2-3 éve kezdtem el a nagyobbik fiamnak egy kék-fehér csikos pulcsi kötését, de még mindig csak a felénél járok (pedig régen 1 hét alatt megkötöttem 1-1 pulcsi, tanulás mellett), lassan már a kicsire is kicsi lesz.
A keresztszemezéssel nagyjából 4-5 éve találkoztam először, amikor egy TV-reklámban megláttam a Modern Keresztöltést. Úgy gondoltam, hogy mintákat esetleg később kötésnél is felhasználhatom. Mindenesetre elkezdtem venni a számokat, de akkor még nem gondoltam, hogy ennyire megszeretem.
Végülis a Keresztszemes Magazin első száma indított el, az ajándék készletet (sárgarózsás képeslap?) elkészítettem...bár igen rendezetlen, össze-visszaálló x-ekkel. Majd rátaláltam az NLC Fórumára, ahol nagyon sok segítséget kaptam. Itt ismerkedtem meg a miskolci lányokkal: Flow-Bettyvel, Szazuval, Szuzival, Liliputival és Taszinorral, akikkel kezdetben csak virtuálisan, de azóta rendszeresen talinkon is találkozok.
Röviden ennyi. Közel 5 éve öltögetem az x-eket...és nagyon-nagyon szeretem: egyrészt "csinálni", más részt nézegetni, gyűjötgetni, beszélni róla...
Nagyjából 3 éve készült, a kisfiam most már elsős.
Sajnos még mindig nem tudok friss dolgot mutatni, de már majdnem elkészültem az ajándékozós xszemesekkel, így talán holnap előveszem a sárkányt, és az utolsó kontúrokat befejezve teljesen kész lesz ...

1 megjegyzés:

szazu írta...

Nagyon jó volt olvasni a visszaemlékezésedet, szinte a magaménak érzem!

Fiaim

Lilypie Kids Birthday tickers
Lilypie Kids birthday Ticker
Daisypath Anniversary tickers